Uskrsna duhovna obnova

(12.-14. travnja 2013.)

 

Dana 12. travnja 2013. započela je Uskrsna duhovna obnova u našoj župi koju vodi vlč. Dražen Radigović, utemeljitelj i duhovnik karizmatske zajednice "Dobri pastir". Na samom početku euharistijskog slavlja u 18.00 sati vlč. Matija Pavlaković, upr. župe poželio je dobrodošlicu vlč. Radigoviću u mali kutak hrv. Prigorja, našu Kašinu.
Osnovne teme duhovne obnove kroz naredna tri dana su vjera i kako je primiti, oslobođenje od prokletstva (kako biti pobjednicima nad zlom) i predanje. U svojoj homiliji osvrnuo se na današnje evanđelje čija je osnovna poruka ići s Isusom kroz svoje probleme. Vrlo je važno shvatiti da Isus nije došao osloboditi nas od svih problema. On želi da s Njim idemo kroz svoje probleme i patnje. Upravo ovdje i dolazi do izražaja naša vjera. Vjerovati znači ići s Isusom ruku pod ruku kroz život. Koliko vjerujemo toliko i primamo. Bog je velik u našem životu onoliko koliko mu naša vjera dopusti da bude velik.
Koliko je samo ljudi sa negativnim vjerovanjem. Pričajući o negativnim stvarima i problemima postajemo obeshrabreni. Stalno prigovaramo i mrmljamo zaboravljajući da Bog mrzi mrmljanje. Mrmljanje zatvara naše srce za Božju intervenciju. Recimo NE mrmljanju i jadikovanju, vjerujmo Bogu čime pokazujemo da je On veći od svega negativnoga što nas muči. Govorimo o tome koliko je velik naš Bog, a ne naši problemi. Prvi korak za veću vjeru je čitanje Božje riječi (Biblije). Sama vjera dolazi upravo od Božje riječi koja sa molitvom čini dobitnu kombinaciju. Idući korak ka povećanju vjere je da prestanemo govoriti samo o problemima jer tim putem zlim stvarima dajemo vlast nad svojim životima. Počnimo baš danas, a sve uz Božju pomoć govoriti i svoje misli usmjeriti pozitivnim stvarima. Počnimo govoriti o tome kako je velik naš Bog.


Da bi nam što lakše predočio vjernika i nevjernika vlč. Radigović osvrnuo se na dobro nam poznatu priču o Davidu i Golijatu. Došavši pred Golijata Izraelci su drhtali od straha vidjevši koliko je velik. Odmah su zaključili da ga nikako ne mogu pobijediti. S druge pak strane imamo Davida koji dolazi pred istog tog Golijata koji u njegovoj veličini vidi prednost. Zaključuje kako je dobro što je velik jer ga barem neće promašiti. Razlika Izraelaca i Davida je isključivo u stavu. Izraelci uspoređuju Golijata sa svojom zemaljskom snagom, a David ga uspoređuje s Bogom što nam govori o tome kolika je zapravo bila njegova vjera. Vjerovati znači ići s Isusom na Golijata, tj. svoje probleme. S Isusom sigurno pobjeđujemo. Podignimo pogled od svojih problema, prestanimo mjeriti naše probleme sa našom snagom i sposobnostima te usmjerimo pogled ka Isusu koji je veći od svih tih problema. Na nebu postoji rješenje za svaki naš problem.
Sjetimo se Petra koji je rekao:"Gospodine, ako si ti, zapovjedi mi da dođem k tebi" (Mt 14,29), a Isus mu jednostavno odgovori:"Dođi". Izađe Petar iz lađe, usmjeri pogled k Isusu i počne hodati po vodi. Upravo je Božja riječ vodila Petra u nadnaravno. No, vjetar je zapuhao i Petar je odmaknuo pogled od Isusa, prestrašio se, počeo tonuti i zavapio Isusa za pomoć. Gledajući u Isusa hodamo po valovima svog života. Samo jedan tren dovoljan je da nas Đavao namami da skrenemo pogled s Isusa. To donosi strah i sumnje koje paraliziraju našu vjeru. Gledajući u krivom smjeru tonemo. Gledajmo u Isusa, ne skrećimo pogled s njega i dozvolimo Mu da čini čuda u našem životu. Zaboravimo strah! Strah privlači upravo ono čega se bojimo i baš to će nam se desiti jer strah je nevjera. Kao osnovni preduvjet za vjeru je imati ispravan fokus. Bog nam želi dati i više no što mi želimo i mislimo da zaslužujemo. Dokle god živimo na Zemlji puna je kutija blagoslova koje nam Isus želi dati. Na nama je samo da uzmemo sve te blagoslove koje nam je Isus zaslužio i iskoristimo ih najbolje što možemo tako da kad dođemo u nebo naša kutija bude prazna što će biti znak da smo iskoristili sve to nam Bog želi dati. Primimo u vjeri rješenje svih naših problema.
Isuse dođi! Mi vjerujemo, a ako ne dovoljno umnoži nam vjeru! A kad se dižu i najveći valovi učvrsti nam vjeru i ne daj da skrenemo pogled s Tvog lika.


[IC]